De 5 krachtige eigenschappen van mensen in een BURN-OUT

Daar zat ik dan, ongeduldig, nerveus en onderuitgezakt op een witte plastic stoel in de wachtkamer van mijn huisarts. Ik wilde hier helemaal niet zijn en een stem in mijn hoofd zei: ‘Ik heb hier geen tijd voor. Ik heb 80 andere dingen te doen.’ Eenmaal in gesprek met de dokter hoorde ik: ‘Mevrouw Bruin, u heeft een burn-out, eigenlijk een zeer ernstige burn-out. U dient direct te stoppen met werken.’ Ik kan die verwarring, spanning en het ongeloof op mijn gezicht nog goed voor de geest halen. Ik, een burn-out? Ik vertelde mijn huisarts: ‘Ik heb hier geen tijd voor. Heeft u niet een pil of een soort antibiotica? Ik heb een kind op te voeden en financiele verplichtingen!’ Ik zie het nog zo voor me ook al is dit ruim 12 jaar geleden. 

Ik kreeg het dringende advies om mijn werkzaamheden te stoppen en mezelf terug te trekken. In mijn omgeving was er werkelijk niemand die dit zag aankomen. Iedereen reageerde verbaasd en twijfelde aan het advies van de dokter. Ik kreeg reacties als ‘dit had ik nooit van jou verwacht’ of ‘je doet alles met een lach en weet altijd oplossingen te vinden.’ Ik ervaarde eerst alleen maar weerstand, totdat ik meer ging delen met anderen die ook een burn-out hadden ervaren, want “delen is helen”. En het hielp, want het luchtte op en het gaf me weer inzicht.

Ik kwam tot de ontdekking dat veel mensen met een burn-out dezelfde eigenschappen hebben. Eigenschappen die er voor zorgen dat je ziek wordt. Maar die – als je ze juist inzet – ook heel veel voor je kunnen betekenen. 
Door die krachtige eigenschappen in het licht te zetten en ze daarmee te erkennen, kun je ze ook doseren. En, op het moment dat je ze doseert creëer je balans en juist dat had ik nodig.
Ben je benieuwd naar deze vijf waardevolle eigenschappen?
 

1.     Geef nooit op – ‘Winnaars mentaliteit’

Je vindt het fijn om te knallen en je bent geen opgever. Als mensen je omschrijven dan zouden ze zeggen dat je altijd recht op je doel af gaat. Mensen om je heen weten dat jij alleen voor het beste gaat en dingen graag perfect aflevert. Wat je in je hoofd hebt voer je ook uit en het liefst direct. Je staat bekend om je prestaties, je motivatie en je inzet. Waar anderen stoppen ga jij door en opgeven komt niet in jou op.

De valkuil is om te perfectionistisch te worden. Hierdoor kan het gevoel ontstaan dat niets goed genoeg is. Dit gevoel kun je dagenlang meenemen en kost een hoop frustratie en energie. Omdat je zo gefocust bent om het beste in jezelf en wellicht in anderen naar boven te halen, kan het niet bereiken van het doel aanvoelen als falen. Hierdoor ben je zelden tevreden en vooral streng voor jezelf. 

Belangrijk is om meer te genieten van het moment en het proces in plaats van het resultaat. Kijk eens wat het met je doet als je aan het eind van de dag terugkijkt op wat je gedaan hebt, maar kijk ook eens bij welke momenten je plezier ervaarde. Probeer dit soort momenten vaker in te bouwen.
 

2.     Ik ben er altijd voor je – ‘Loyaal & betrokken’

Je bent enorm toegewijd en betrokken. Je bent bijvoorbeeld toegewijd aan het bedrijf waar je werkt, aan je familie en vrienden. Je stelt je eigen gedrag af op de behoefte, prioriteiten en doelen van anderen. Je bent een waardevolle kracht voor je omgeving. Jouw overtuiging is dat je je altijd voor 100% moet inzetten en dat je betrokken moet zijn bij de missie van een ander.

De valkuil is dat je wellicht te loyaal bent, waardoor je van jezelf, je collega’s, vrienden en familie te hoge verwachtingen hebt. Deze onrealistische verwachtingen leveren uitdagingen op en roepen vaak emoties van frustratie, teleurstelling en boosheid op. Je kunt het moeilijk loslaten en soms offer je jezelf op voor de omgeving.

Belangrijk is om je verwachtingen om te buigen in verrassende en aangename momenten. Anders laat je je emoties sturen door wat anderen in je omgeving wel of niet doen. Je zit dan als het ware in een achtbaan van emoties, gestuurd door de verwachtingen en acties van anderen. Door je te laten verrassen koppel je de verwachting niet één op één aan je emotie.
 

3.     Sociaal mens – ‘Liefde voor een ieder’  

Je kunt je enorm goed inleven en haalt daar ook voldoening uit. Je maakt graag tijd voor een ander en bovendien is er altijd ruimte voor de mening of gevoelens van anderen. Je luistert graag! Je wilt graag dat iedereen het naar zijn zin heeft. Wanneer je ziet dat iemand het niet makkelijk heeft schroom jij niet om de helpende hand te bieden, zelfs als dat betekent dat je jouw behoeften even aan de kant moet zetten. Je bent een echte teamplayer.

De valkuil is om een ‘pleaser’ te worden. Je zet je eigen behoeften opzij, omdat die van een ander belangrijker zijn dan die van jou. De angst dat mensen je niet aardig vinden zorgt ervoor dat je moeilijk nee kunt zeggen.

Het bewaken van je grenzen is hierbij belangrijk. In mijn WebClass ‘De 5 bevrijdende sleutels naar jouw persoonlijk geluk en succes’ vertel ik hier meer over. Ik leer je hoe je met krachtige handvaten hiermee kunt omgaan.
 

4.     Verantwoordelijkheid –  ‘Ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe’

Je voelt je medeverantwoordelijk voor de uitdagingen en problemen die zich voordoen in je omgeving. Mensen in je omgeving twijfelen nooit of jij je taken wel gedaan hebt. Je bent sterk in initiatief nemen, maar ook snel in het bedenken van oplossingen. Je bent enorm zelfstandig en zoekt alles zelf uit voordat je om hulp vraagt.

De valkuil kan zijn dat je teveel hooi op je vork neemt en moeilijk kunt delegeren, omdat je er niet op kunt of wilt vertrouwen dat anderen hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Belangrijk is om personen om je heen te verzamelen die je kunt vertrouwen, die uitblinken in bepaalde vaardigheden en kennis, maar ook in mindset en verantwoordelijkheidsbesef. Probeer samen kleine projectjes te starten, zodat je kunt zien dat delegeren wel degelijk mogelijk is. Door dit meerdere malen te doen zul je zien dat uit handen geven, zeker aan de juiste mensen, erg fijn is.
 

5.     Zelfverzekerd – ‘Leiderschap’

Je voelt je zeker over het reilen en zeilen in je leven. Wanneer jij ergens aan begint ben jij goed voorbereid. Je bent goed in plannen en organiseren, voor jezelf en anderen. Waar anderen gaandeweg problemen tegenkomen heb jij die van tevoren al zien aan komen en daar een oplossing voor bedacht. Mensen in je omgeving weten daardoor wat ze aan je hebben. Zelden ben jij degene die voor verassingen zorgt.

De valkuil kan zijn dat je niet los kunt laten. Je wilt graag de controle hebben. Dit maakt het lastig om met anderen samen te werken, omdat zij soms iets op een andere manier doen dan jij gewend bent. Dat kan leiden tot irritaties en frustraties.

Belangrijk is om af en toe dingen op zijn beloop te laten en gewoon te kijken wat er gebeurt. En natuurlijk zullen dingen niet altijd verlopen zoals je wilt, maar dat hoort nu eenmaal bij het leven. Door dingen juist los te laten zul je zien dat de wereld helemaal niet vergaat als je geen controle hebt. Je zult leren dat dingen anders kunnen verlopen en dat dat niet per se goed of fout is.

Herkenbaar?

Herken je jezelf in de bovenstaande punten? In mijn burn-out tijd ontdekte ik dat ik deze eigenschappen overdreef en dat ik door mijn perfectiedrang niet meer kon genieten. Ik leerde dat goed genoeg ook goed genoeg is en zelfs meer dan oké! Mijn oma zei altijd: ‘overal waar te voor staat, een beetje suiker over heen gooien zodat het behapbaar wordt voor jezelf en je omgeving.’ Best een wijze oma, vind je niet?

Hoe mooi zou het zijn om deze waardevolle eigenschappen meer te erkennen? Te doseren? Te omarmen? Ze maken wie je bent en zoveel meer. Wil je hier meer handvatten voor? Neem dan vrijblijvend contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *