HET STEMMETJE VAN JOUW PERSOONLIJKE PLAAGGEEST!
Ken je dat? Dat scherpe stemmetje in je hoofd dat met enige regelmaat een behoorlijke dosis kritiek over je uitstort? Dat stemmetje dat het idee heeft altijd gelijk te hebben en overal iets van vindt? Ik noem het je persoonlijke plaaggeest. Hoe actief deze is hangt af van veel verschillende factoren. Een van de factoren die een grote rol kan worden toebedeeld is je omgeving. Van jongs af aan leren wij als kind alles te kopiëren dat ons wordt laten zien. We zijn echte na-apers in ons gedrag. Geen wonder ook dat je veel van de dingen die je als kind wordt verteld voor waar aanneemt. Ze zijn je tenslotte verteld door mensen die als rolmodel in jouw leven fungeren. Bewust en onbewust. Maar is het wel wijs om alles van anderen aan te nemen?
Natuurlijk, er zijn veel voordelen aan de manier waarop we als kind dingen leren. Een aantal basis elementen die ons worden aangeleerd zijn absoluut functioneel in het leven als volwassene. Echter, er zijn ook veel patronen die minder functioneel blijken. Vooral op latere leeftijd. Een van die dingen is het ontwikkelen van een minderwaardigheidscomplex door het voor waar aannemen van afwijzingen, kritieken en meedogenloze projecties van anderen. Vrij vertaald wordt dit ook wel het imposter syndroom genoemd. Het idee niet goed genoeg te zijn of geen geluk en succes te verdienen of de overtuiging te hebben dat deze ervaringen enkel zijn weggelegd voor mensen met een betere opvoeding of achtergrond.
Veel mensen ervaren op dagelijkse basis een enorme prestatie drang. De maatschappij lijkt zodanig te zijn ingericht, dat er een competitie model gaande is waarin alles draait om ‘beter’ en ‘meer’. Het voelt alsof je iedere dag een marathon loopt zonder tussenpauze. Geen wonder ook dat er zoveel mensen zijn die in deze tijd rondlopen met burn-outklachten.
Ik kan zelf ook uit eigen ervaring meepraten over het zo genoemde imposter syndroom. Ik ben als Surinaams kind opgegroeid in een blank dorp. Een dorp waar openheid en acceptatie ver te zoeken waren. Ik voelde me altijd anders. Niet gewenst. Niet begrepen. De manier waarop naar me werd gekeken en met me werd omgegaan was verre van een warm welkom. Dit doet wat met je als mens. Het triggert onzekerheden. Het voedt je angsten. Stel dat het waar is wat ze zeggen?
Echter, nu, zoveel jaren later, besef ik me dat geluk en succes geen factoren zijn die je kunt behalen buiten jezelf. De sleutel tot persoonlijk geluk en succes zit in jezelf. De manier waarop jij met situaties, mensen en dus ook jezelf omgaat bepaalt de mate van je persoonlijk geluk en succes. Je bent het allerbeste waard dat de wereld je te bieden heeft. Belangrijk hierin is je te beseffen dat je het jezelf ook moet gunnen. Jij bent de enige die jezelf in de weg staat dit alles te ontvangen. Ondanks alle ervaringen die je het tegendeel hebben gepoogd te bewijzen. Dit is het moment van de ommekeer om in te gaan zien dat jij het waard bent. Dat je er mag zijn en dat je mooi en compleet bent zoals je bent.
Mijn tip: ga op zoek naar die passende sleutel in jezelf, die alle deuren opent tot het leven waar jij van droomt. Zoals Les Brown zegt: iemands mening over jou hoeft niet jouw realiteit te worden. Maak je eigen realiteit! Kom los van je persoonlijke plaaggeest en zie jezelf door de ogen van jouw meest ideale uitkomst.
Mocht je meer willen weten over hoe je jouw ideale plaatje kunt gaan creëren, dan ben je uiteraard welkom om vrijblijvend contact op te nemen.

Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!