MENTAAL LIJNEN, WAT EEN ONZIN! OF TOCH NIET?

4 stappen om je patronen te doorbreken!


Ik kan het me nog goed herinneren. Die oude witte koelkast en mijn bruine voorraadkast. Het waren echt mijn beste vrienden. Ik was namelijk van mening dat je bij een film of serie altijd, ja altijd, iets lekkers erbij moest hebben. Iets met: vind ik gezellig. 

En… Ook ken ik die momenten nog goed dat er werkelijk niets in de kasten te vinden was. En dan? Nou, dan ging ik gewoon op mijn pantoffels snel naar het benzinestation om wat lekkers te halen! Niets hield me tegen. Geen storm, wind of regen! 

Wat mij wel tegen hield? Op de weegschaal gaan staan na een aantal benzinestation bezoeken. Hoewel ik persoonlijk nooit moeite heb gehad met mijn gewicht, merkte ik wel dat de maatschappij daar anders over dacht. Ze leken er meer moeite mee te hebben dan ik. Misschien nog steeds wel, wie zal het zeggen.

Op een gegeven moment kreeg ik last van wat gezondheidsklachten en besloot ik naar de dokter te gaan. Het advies was om toch iets aan mijn gewicht te gaan doen. De dokter kwam met een uitspraak die tot op de dag van vandaag nog helder op mijn netvlies staat. ‘Mireille, ik kan je naar een diëtiste sturen of een operatie laten doen, maar ik wil je vragen eerst mentaal te gaan lijnen. Ga onderzoeken waarom je eet wat je eet, waarom je zoveel eet en waarom je ervoor kiest bepaalde producten te eten.’ Mijn eerste gedachte was: ‘Wow, waar bemoeit hij zich mee?’ Toch bleven zijn woorden nagalmen in mijn hoofd terwijl ik in de auto zat, al kauwend op een heel lekker snoepje.

Tijdens mijn reis van persoonlijke ontwikkeling ben ik ergens achter gekomen. Gewoontes en rituelen die je dagelijks herhaalt, vaak onbewust, zorgen ervoor dat je op hetzelfde punt in je leven blijft staan. Een vorm van stagnatie. Zonde eigenlijk toch, als je er zo naar kijkt?

Ik stelde mezelf een aantal vragen. Hoe kan ik mijn patronen doorbreken? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik bewuste keuzes maakt en zo gezonder wordt? Het gaat mij niet zozeer om slanker worden, want die paar cijfers op de weegschaal maken niet wie je bent. Ik ben erachter gekomen dat de vraag in deze gaat over hoe serieus je jezelf neemt met betrekking tot je gezondheid. 

Maar hoe doe je dit mentale lijnen dan? Het vergt discipline, karakter, doorzettingsvermogen en jezelf eens goed in de spiegel aankijken.Ik hoor het stemmetje al in mijn hoofd van één van mijn beste vriendinnen. Haar tweede huis is de sportschool! Geen oordeel daarover uiteraard, maar dat is totaal niet mijn ding. En daarbij, wie zegt eigenlijk dat ik moet afvallen? Ik ben helemaal oké met mezelf. Dat is wat ik vol trots tegen mezelf zei. 

Toch kwam ik al snel tot het besef dat mijn levensstijl weinig fruit en weinig variatie kende. Het ene moment at ik heel veel, dan weer heel weinig. Van een crash dieet naar in een uur een zak snoep naar binnen werken die ik zo had gemist. Kortom, ik had een patroon ontwikkelt dat niet in mijn voordeel werkte. Ik zeg altijd: ‘een keer is opvallend, twee keer is kenmerkend en bij de derde keer is er een patroon.’ Een patroon afleren is niet altijd makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Je moet het echt willen en de urgentie voelen voor jezelf, niet voor een ander. 

In mijn geval uitte zich dat in een belemmering van mijn passie, mijn grote liefde: dansen! Salsa, Afrikaans, House, als het maar een beat heeft. Mijn urgentie presenteerde zich daarin heel duidelijk. Ik was zo zwaar geworden, dat ik een chronisch pijnlijke spier in mijn voet had. Mijn voet gaf het letterlijk op. Hoewel mijn voet heel erg pijn deed, was dit niet de ergste pijn. Het meest pijnlijke was dus dat ik niet meer kon dansen! Ik moest het mentale monster onder ogen komen, maar hoe? 

Ik heb vier stappen ondernomen om mijn patroon te doorbreken.

  1. Een keuze maken vanuit urgentie. 
  2. Eigen patronen inzichtelijk maken. Wat doe ik?
  3. Je wens en verlangen verduidelijken. Wat wil je wel?
  4. Waarom doe ik wat ik doe en hoe voel ik me erbij?

Hoe zagen deze stappen er in mijn praktijk uit?

1. De urgentie was voor mij: ik wil weer dansen. 

2. Om mijn eigen patronen inzichtelijk te maken, heb ik een coach ingeschakeld. Ik heb het als best confronterend ervaren om er toen achter te komen dat ik ongewenste patronen had ontwikkeld, omdat ik mij eigenlijk eenzaam voelde en verveelde. Wow ja, dat is er een die ik niet zag aankomen. Een die ik heb moeten accepteren.

3. Ook al voelde ik me goed in mijn vel en liep trots in mijn maatje 48, de urgentie om te dansen was groter, dus voor mij was afvallen de focus.  

4. Deze laatste stap is in mijn ogen de belangrijkste. Vaak als je wilt afvallen ga je aan de slag met het minder eten. Alles wat niet gezond is in een keer mee stoppen! Dit was een reden om mezelf eens goed in de spiegel aan te kijken. Het gaat namelijk niet om minder eten. Het gaat niet om geen chips meer bij die fantastische serie of die zure snoepjes in je auto. Ik kwam tot de ontdekking dat het gaat om de ‘waarom eet ik’ vraag. Wat voor gevoel heb ik op dat moment en welke gedachten komen er dan door? Ik ging mezelf observeren en nam waar dat ik inderdaad, zoals mijn coach mij had laten inzien, vaak ongezonde producten at als ik mij alleen of verveeld voelde, boos of geïrriteerd was of niet mijn grenzen had aangegeven. Hierin is geen goed en fout natuurlijk, wel biedt het waardevolle informatie, die me in staat stelde mijn patroon te doorbreken. Toen, maar ook nu nog steeds. Ik ben me vanaf dat moment veel beter gaan voelen. Niet door de mindering in cijfers op de weegschaal, maar door de bewustwording van mijn eigen gedrag die ik had leren inzien en ervaren. Het gegeven dat ik in staat ben om daar controle over te hebben op elk moment van de dag geeft ruimte en inspiratie!

Inmiddels dans ik weer als voorheen, zonder beperkingen! En ik kan je vertellen, dat is echt heerlijk! 

Grappig hè, die dokter was zo gek nog niet met zijn bemoeienis. Mentaal lijnen, ik snap het nu.

Wil jij ook leren om effectief je patronen te doorbreken in alle facetten van je leven? Door middel van healing?

Wees dan welkom neem vrijblijvend contact op.

Ik hoop je te zien!

Mireille Bruin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *