WORDT MEESTER VAN JOUW INNERLIJKE WAAKHOND!

Heb je soms het idee dat je angst, boosheid of frustratie je vijand is? Een gevoel creëert dat erop uit is om je in de problemen te brengen?

Ik ben juist van mening dat emoties onze krachtigste wapens kunnen zijn!                                                         

Vooral als je je eigen emoties leert begrijpen. Want hoe mooi is het om te weten wat er in jezelf omgaat? Dit houdt namelijk in dat je jezelf kent!

Onderdrukte emoties zijn emoties waar we niet naar willen luisteren, die we zwak vinden, waar we geen tijd voor hebben en zoveel mogelijk negeren. Je emoties sturen je gedachtes en gedrag, dus ook je resultaten. Je kunt je onderdrukte emoties zien als een waakhond. Waakhonden zijn trouw, defensief en een beetje achterdochtig. Soms zien ze geen verschil tussen vrienden en vijanden en voor alle zekerheid blaffen ze tegen iedereen.
Ooit was deze waakhond een jonge pup, die je hebt getraind je te beschermen.
Je hebt hem geleerd waar hij bang voor moest zijn en je altijd te waarschuwen bij gevaar. Dat is het leven van die waakhond, jou ten dienste staan en je beschermen.
Herken je al iets? Hoe ga jij met je niet wenselijke emoties om? Blaf je of blijf je juist stil? Iedereen heeft zijn pup op zijn eigen manier getraind. Jij de jouwe dus ook!

De bom barstte

Zo weet ik nog dat ik, jaren geleden, werkte bij de politie en werd gekoppeld aan een andere collega.
Al snel merkte ik dat het niet echt een match was tussen ons twee. Mijn collega was erg strikt en voor mijn gevoel iets te streng.
Er was geen ruimte voor samenwerking of echte communicatie naar mijn idee. Zijn wil was wet!
Ik merkte dat ik elke dag met enorme weerstand naar mijn werk ging en vaak ook heel boos of kortaf reageerde. Maar, mezelf uitspreken? Ho maar! No way! Ik hield het allemaal voor me.
Tot dat ene moment…. waarop hij me, voor de zoveelste keer, niet liet uitpraten. Op dat moment brak ik open en barstte de bom!

Waarom ik dit vertel? Na een gesprek met een collega die we in het werkveld ‘meerdere’ noemen, kwamen we gezamenlijk tot de ontdekking dat ik en mijn gekoppelde collega veel meer gemeen hadden dan we dachten. Ik kwam ook meer en meer tot het besef waarom ik reageerde hoe ik reageerde.
Ik merkte dat ik mij onzeker voelde om mezelf uit te spreken. Er was natuurlijk ook niks mis met mijn collega. We hadden slechts andere waardes met betrekking tot onze werkzaamheden.
Want uiteindelijk – geloof het of niet – zijn we zelfs goede vrienden geworden! Wie had dat ooit gedacht?

Het begrijpen van onze emoties stelt ons in staat om te achterhalen waarom we op bepaalde manieren handelen. Je filtert situaties op basis van je gevoel, eerdere ervaringen, waardes, overtuigingen, gedachtes en je omgeving. Jij bent zelf in staat je waakhond een nieuw kunstje te leren. Je kunt zijn ogen openen en laten zien dat er geen sprake is van een levensbedreigende situatie, zodat hij zich eindelijk kan ontspannen. Anders gezegd, dat JIJ kunt ontspannen!
Wanneer jij emoties zoals frustratie en boosheid onderdrukt, geef je de sturing uit handen. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf niet uitspreekt, grensoverschrijding toestaat, je laat meeslepen door angst of jezelf niet toestaat om verdriet te mogen voelen, dan schep je een ruimte waarin emoties een loopje met je kunnen nemen. Onbewust geef je hiermee dus de controle weg. Dit is wanneer emoties voor zichzelf spreken via onze acties.

Onderdrukte emoties zijn ook emoties die we niet hebben verwerkt. Ze kruipen in ons geheugen zonder dat we dit zelf beseffen. Als we niet weten hoe we onze emoties identificeren, zullen we ze ook niet kunnen beheren.

De sleutel

De sleutel tot verandering is je onderdrukte emoties een stem geven. Alleen zo kunnen we onze ware identiteit beginnen te begrijpen. Onderdrukte emoties zijn vaak onbewust.
De belangrijkste taak van je onbewuste, je waakhond, is om je te beschermen. Om dit te kunnen doen maakt het opnames van al je ervaringen en bewaart ze. Dit noemen we een herinnering. Herinneringen zijn opnames van de realiteit. Je zult ontdekken dat je of in de wereld van je herinneringen leeft, of in de werkelijkheid van dit moment, het hier en nu. Verandering vindt plaats wanneer je de kunst beheerst herinneringen te onderscheiden van alles dat in het hier en nu plaatsvindt.

Je hebt altijd een keus! Het begint bij het ontdekken van je onderdrukte emoties. De bewustwording van je emoties, het begrijpen en verwerken ervan en dan een keuze te maken hoe er in het vervolg mee om te gaan.
En dan wordt er zoveel mogelijk!  Kun jij je voorstellen dat je meer ruimte gaat ervaren in het contact met anderen? Dat jij je rustiger en meer ontspannen voelt? Zowel lichamelijk als geestelijk? spiritueel?
Makkelijker doelen gaat halen en werkelijk persoonlijk succes en geluk gaat ervaren? ben je er klaar voor! neem contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *